Tippek

Állkapocs ízület

Rendelőnk kiemelt hangsúlyt fektet az állkapocs ízületi panaszok gyógyítására illetve kialakulásuk megelőzésére.
Orvosaink az un. komprehenziv helyreállítás hívei, ami azt jelenti, hogy a fogazatot, állkapocsízületet és rágóizmokat egységes egészként vizsgálják és ennek megfelelően alakítják ki a kezelési tervet is. Bodrogi doktor a floridai állkapocs ízületDawson Academy for Advanced Dentistry curriculumának résztvevője és ezen protokoll alapján képzi kollégáit is.
A megelőzés lehetősége fogorvosi oldalról a helyes ízületi pozíciónak megfelelő restaurációk készítésével biztosított. Ennek eszközei az un. arcív, mellyel a felső állcsont megfelelő helyzetét rögzítjük, illetve az un. egyéni értékre programozható artikulátor, melyben a labor a páciensével szinte azonos ízületi mozgások mellett tudja elkészíteni a pótlást.
E módszerrel ugyan időigényesebben, de reményeink szerint magasabb használati értékű restaurációk készülhetnek, ahol a funkció és esztétika harmóniája a célunk. És ez biztosítja a hosszú távú tartósságot is!!!

Amennyiben már van panaszt okozó elváltozás az ízületben, lehetőségünk van un. axiográfiával és támasztócsapos regisztrációval a helyes pozíciót meghatározni és ez alapján egy kezelési tervet felállítani páciensünknek.A lehetőségek ilyenkor: új, a jó pozíciónak megfelelő pótlások készítésétől a fogak/tömések rágófelszíni becsiszolásán keresztül a sínterápiáig terjednek.

Rendelőnk Magyarországon az elsők között kezdte alkalmazni az un. Nti-rendszert, mely tulajdonképpen egy miniatürizált harapásemelő sín.
Segítségével megakadályozható az éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás, mely komoly izületi fájdalmagnatológiakkal és a kipihentség hiányával is járhat.
A lakosság közel 70%-a szenved valamilyen fokú állkapocs ízületi problémától, bár erről sokszor nem is tud. “Csupán” reggel fáradtan ébred, fáj a nyaka, háta, zsibbad a karja, görcsösek a rágóizmai. Ilyen tünetek esetén fenn áll a gyanú rágóízületi diszfunkció jelenlétére. A helyes diagnózis azonban egyszerű fogorvosi vizsgálattal nem állítható fel, csak a gnatológiában is járatos szakember vizsgálata alapján lehet meghatározni a szükséges beavatkozásokat.